Bokrecension

En olycklig kvinna, två älskare

 

Jag har läst romanen, Madame Bovary, skriven av Gustave Flaubert. Romanen handlar om Emma som är en enkel väluppfostrad ung kvinna och hennes liv efter giftermålet med den smått tråkige husläkaren Charles Bovary. Romanen tar upp Emmas olycka i sitt äktenskap och hur hon gör för att få ro i sitt, som hon anser, eländiga liv.

 

”En ljum vind drog över nygrävda rabatter, och trädgårdarna tycktes smycka sig som kvinnor för sommarens fest. Genom ribborna i bersån kunde man se hur floden ringlade fram liksom utan mål över ängen.” – Madame Bovary s.119

 

Detta citat anser jag beskriver väl hur Gustave Flaubert använder sig av språket när han skriver. Romanen är skriven på 1800-talet vilket gör att språket är gammeldags men inte nödvändigtvis komplicerat. Jag tyckte oerhört mycket om hur målande Gustave Flaubert skriver, han använder sig av mycket adjektiv och mycket beskrivningar men i lagom mängd. Han gör det på ett utsökt och så precist sätt att det är en fröjd att läsa. Romanen är skriven med en allvetande berättare vilket gör romanen intressant att läsa och det är en bra variation mellan beskrivningar, bakgrund och livfulla dialoger.

 

Själva historien i romanen är också intresseväckande och gör läsaren engagerad. Gustave Flaubert visar tydligt på att han vill diskutera hur lite makt kvinnor hade i samhället under denna tid och hur olyckliga de flesta var. För när protagonisten Emma gifter sig med Charles Bovary tror hon att det kommer bli den lyckligaste tiden i hennes liv, men det slutar med att hon inte gör någonting om dagarna. Hon har en amma som tar hand som hennes dotter och en piga som städar hennes hus. Det vill Gustave Flaubert pointera och han vill ta upp hur kvinnornas situation i 1800-talets Frankrike inte fungerade i längden. Jag anser att Gustave Flaubert diskuterar detta ämne på ett bra sätt som inte gör att det blir jobbigt att läsa, snarare tvärt om. Man börjar tänka på hur kvinnorna hade det och varför Emma ”var tvungen” att agera som hon gjorde i romanen. Jag tror att Gustave Flaubert vill engagera läsaren och belysa faktum att fler kvinnor hade samma tankar och betedde sig som Madame Bovary (Emma) för att de var olyckliga och uttråkade. De liv de levde var inget riktigt liv. Gustave Flaubert ville få fram budskapet att samhället behövde förändras, att kvinnor inte längre kunde behandlas som att de inte var värda något. Han har som åsikt att man aldrig ska göra saker som man inte själv vill, just för att man då kan man bli lika olycklig som Emma Bovary. Jag tror därför att ett annat budskap i romanen är att äktenskap för kvinnor var lika hemskt som för en isolerad man.

 

Romanen skildrar skillnaden mellan det vanliga, tråkiga, normala å ena sidan och det annorlunda, oförutsägbara, spännande och upphetsande å andra sidan. Därför tycker jag att den här romanen var otroligt bra. Att sätta fingret på varför den var så bra kan vara svårt, för det finns mycket bra i denna bok. Men språket, berättelsen och klassen på romanen gör den otroligt läsvärd och man njuter varje sekund som man läser.

 

 

 Skribent - Isabella Pandzic Maj 2015

(får ej kopieras eller användas utan skriftligt tillstånd av skribenten)