Bokrecension

En olycklig kvinna, två älskare

 

Jag har läst romanen, Madame Bovary, skriven av Gustave Flaubert. Romanen handlar om Emma som är en enkel väluppfostrad ung kvinna och hennes liv efter giftermålet med den smått tråkige husläkaren Charles Bovary. Romanen tar upp Emmas olycka i sitt äktenskap och hur hon gör för att få ro i sitt, som hon anser, eländiga liv.

 

”En ljum vind drog över nygrävda rabatter, och trädgårdarna tycktes smycka sig som kvinnor för sommarens fest. Genom ribborna i bersån kunde man se hur floden ringlade fram liksom utan mål över ängen.” – Madame Bovary s.119

 

Detta citat anser jag beskriver väl hur Gustave Flaubert använder sig av språket när han skriver. Romanen är skriven på 1800-talet vilket gör att språket är gammeldags men inte nödvändigtvis komplicerat. Jag tyckte oerhört mycket om hur målande Gustave Flaubert skriver, han använder sig av mycket adjektiv och mycket beskrivningar men i lagom mängd. Han gör det på ett utsökt och så precist sätt att det är en fröjd att läsa. Romanen är skriven med en allvetande berättare vilket gör romanen intressant att läsa och det är en bra variation mellan beskrivningar, bakgrund och livfulla dialoger.

 

Själva historien i romanen är också intresseväckande och gör läsaren engagerad. Gustave Flaubert visar tydligt på att han vill diskutera hur lite makt kvinnor hade i samhället under denna tid och hur olyckliga de flesta var. För när protagonisten Emma gifter sig med Charles Bovary tror hon att det kommer bli den lyckligaste tiden i hennes liv, men det slutar med att hon inte gör någonting om dagarna. Hon har en amma som tar hand som hennes dotter och en piga som städar hennes hus. Det vill Gustave Flaubert pointera och han vill ta upp hur kvinnornas situation i 1800-talets Frankrike inte fungerade i längden. Jag anser att Gustave Flaubert diskuterar detta ämne på ett bra sätt som inte gör att det blir jobbigt att läsa, snarare tvärt om. Man börjar tänka på hur kvinnorna hade det och varför Emma ”var tvungen” att agera som hon gjorde i romanen. Jag tror att Gustave Flaubert vill engagera läsaren och belysa faktum att fler kvinnor hade samma tankar och betedde sig som Madame Bovary (Emma) för att de var olyckliga och uttråkade. De liv de levde var inget riktigt liv. Gustave Flaubert ville få fram budskapet att samhället behövde förändras, att kvinnor inte längre kunde behandlas som att de inte var värda något. Han har som åsikt att man aldrig ska göra saker som man inte själv vill, just för att man då kan man bli lika olycklig som Emma Bovary. Jag tror därför att ett annat budskap i romanen är att äktenskap för kvinnor var lika hemskt som för en isolerad man.

 

Romanen skildrar skillnaden mellan det vanliga, tråkiga, normala å ena sidan och det annorlunda, oförutsägbara, spännande och upphetsande å andra sidan. Därför tycker jag att den här romanen var otroligt bra. Att sätta fingret på varför den var så bra kan vara svårt, för det finns mycket bra i denna bok. Men språket, berättelsen och klassen på romanen gör den otroligt läsvärd och man njuter varje sekund som man läser.

 

 

 Skribent - Isabella Pandzic Maj 2015

(får ej kopieras eller användas utan skriftligt tillstånd av skribenten)

oh happy day

hej bloggen, hur mår ni mina fina läsare? 
Jesus guys, jag mår faktiskt jättebra! wow inte ofta det händer! 
 
dagen har varit seg än så länge men jag ska ta tag i plugget strax efter att vi har ätit. JAg har varit på gymmet och kört mage och armar sen tog jag en lång lång lång dusch för mina värdisar var inte hemma och sedan har jag packat in kexchoklad väska helt full! Jag hade ju glömt att mina ridsaker var där i och så vilket tog plats med hjälm och ridstövlar men det funkade ändå, så nu är alla grejjer jag inte behöver de sista 2 veckorna och 3 dagarna nerpackade och redo för hemfärd. Det är dock fett skönt att mina föräldrar kommer ta med en stor väska som jag kan lägga saker i, det lär behövas. 
 
jusste hehe jag trodde vi skulle äta lunch själva så jag har redan ätit en omelett även om det ringde för maf nu, wopsi 
 
nu när vi har ätit är det dags att ta tag i dagens plugg dos,
 
så vi hörs kanske senare
 
bisous

stressandes och plugghetsandes

hej bloggen, jag har just avslutat middagen och gått igenom alla anteckningar inför provet i kemi i morgon..Jag har läst min sammanfattning men ska läsa i boken innan jag går och lägger mig bara för att få in det sista. Åh jag vill verkligen göra bra ifrån mig men suck, matte, kemi och fysik are not my strongsuits. 
 
Förresten mår jag väldigt bra in fact, om man tar bort plugg hetsen. Jag har tagit bort saker ur garderoben som jag inte använder och ska packa ner dem någon gång i helgen hade jag tänkt. Jag vill packa ner rummet succesivt så att jag inte glömmer något och så jag slipper stressa om det när jag väl ska åka hem. det är om man inte räknar i morgon 4 skoldagar kvar bara faktiskt inte 5, jag ljög innan för vi åker ju till Normandie nästa fredag. I morgon ska vi också få resultatet på engelska NP i engelska 6 och BMT sa att jag kan vara lugn och att jag kommer vara nöjd, så länge jag får A i engelska så är jag lugn. 
 
Det känns otroligt konstigt att den tiden man alltid längtar efter äntligen är här, det känns konstigt att jag snart har gått ut tvåan och att 18 års dagen närmar sig med storm steg. Det känns konstigt att jag om precis ett år planerar min student och mottagning och att denna sommar är min sista riktiga sommar, på lov. Nästa år så börjar jag ju förhoppningsvis faktiskt universitetet och då kommer sommarlovet att förändras, tro det eller ej. Just nu snurrar en rad tankar i mitt huvud om det ena eller det andra, och det enda jag vet med säkerhet på 100% är att vi alltid kommer ha Paris #SSP14/15 
 
love